piątek, 8 kwietnia 2011

Yerba Mate Bombille

Yerba Mate zalewana zimną wodą (najlepiej nisko mineralizowaną) nazywana jest Terere. Pierwszymi ludźmi, którzy przyrządzali Terere byli Indianie z plemienia Guarani, zamieszkujący grunty dzisiejszej północnej Argentyny, południowego Paragwaju oraz Brazylii. Tego typu napój, sporządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego z dodatkiem zimnej wody źródlanej, był dla Indian Guarani, jedynym sposobem, który gasił pragnienie dosłownie w bardzo upalne dni, w dodatku orzeźwiał ciało także umysł. Terere pije się z Guampy.


Przyrządzenie Yerba Mate Terere jest bardzo zwyczajne. Wystarczy wsypać pół naczynia suszu Yerba Mate (obojętnie jakiego gatunku, najlepiej z dodatkiem owoców). Następnie zalać zimną wodą oraz odczekać 10 minut. Po przygotowaniu w ten sposób Terere, można ją pić poprzez Bombillę. Terere można zalewać do pięć razy, nie obawiając się, że straci ona osobiste właściwości gaszące pragnienie też regenerujące wytrzymałości.


Yerba Mate Terere jest bardzo smaczna również z różnego typu dodatkami. W zależności od gustu pijącego do zimnej Terere można dodać sok owocowy, mleko, cukier, albo miód. Ma możliwość być podawany dzieciom, jednak powinno się uważać by nie piły jej zbyt późno, ponieważ będą miały problemy z zaśnięciem.

Zobacz także: Yerba Mate Bombille

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz