czwartek, 7 kwietnia 2011

Yerba Mate A Hormony

Aby tradycyjnie zaparzyć Yerba Matę, powinno się zaopatrzyć się w naczynko zwane tykwą. Napar, który zostanie przygotowany na gorąco nazywany jest po prostu Mate.

Tykwę powinno się wypełnić suszem w zależności od upodobania oraz pragnienia osiągnięcia mocnego smaku. Standardowo wsypuje się około 2/3 tykwy. Następnie zakrywamy dłonią otwór w naczynku, oraz energicznie ruszamy nim, tak ażeby wymieszać gruntownie zawartość naczynka. Po tej czynności, przechylamy tykwę w ten sposób, żeby cała zawartość przesiała się na jedną stronę, zostawiając wolne miejsce na wodę po przeciwnej stronie.


Do tak przygotowanej tykwy, wlewamy letnią wodę, w takiej ilości, by jedynie zwilżyć Yerba Mate. Wkładamy do naczynka Bombillę (rurka z sitkiem), a następnie zalewamy Yerba Mate wodą o temperaturze mniej więcej 70 °C – 80 °C. Ażeby dostać taką temperaturę, powinno się ugotować wodę w czajniku, i odstawić ją na około 10 minut. Czas ten wystarcza na to, aby temperatura obniżyła się do pożądanej wartości.


Przy przygotowywaniu naparu Yerba Mate powinno się pamiętać żeby absolutnie nie mieszać wilgotnego suszu. Yerba Mate możemy zalewać kilka razy (4-5), mając zapewnienie, że napar zachowa wszelkie osobiste odżywcze właściwości. Trzeba pamiętać że woda, którą ponownie będziemy zalewać musi mieć temperaturę 70 – 80 °C.

Zobacz także: Yerba Mate A Hormony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz